Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Inaugurări electorale: Voronin a vizitat…

Inaugurări electorale: Voronin a vizitat un centru sătesc pentru tineret „reconstruit” cu câteva milioane de lei

Aflat recent  la Larga cu ocazia inaugurării unui pichet de grăniceri, Vladimir Voronin a vizitat şi Centrul pentru Tineret reconstruit recent,  potrivit pereşedinţiei cu suma de 2,3 milioane de lei.

Comunicatul de presă al Preşedinţiei arată că acest centru din satul larga a fost „reconstruit la iniţiativa lansată de şeful statului în anul 2008. Pentru efectuarea lucrărilor de renovare au fost alocate 2,3 mln de lei, inclusiv 1,5 mln de lei – din bugetul de stat. ”

Documentul mai arată că „Voronin s-a arătat mulţumit de calitatea lucrărilor efectuate în incinta Centrului pentru Tineret, menţionînd necesitatea valorificării optime a capacităţilor de care dispune acesta.”

Ziarul de Gardă a scris cu câteva luni în urmă despre modul în care a fost reconstruit acest centru, primul indiciu fiind faptul că primara satului larga este membră a PCRM.

De fapt, Centrul Tineretului de la Larga a fost construit cu 15 ani în urmă, dar nu a fost dat în exploatare, deşi era finisat. Astfel, odată încasate, cele câteva milioane de lei de la stat au fost folosite «exclusiv» pentru renovarea clădirii deja existente.

Primara Lidia Voloşciuc, aleasă în 1999, şi-a propus în ultimii ani să redeschidă clădirea. Astfel, în cadrul unei vizite pe care preşedintele Vladimir Voronin a făcut-o în martie 2007 la liceul din localitate cu ocazia Anului Tineretului, s-a stabilit alocarea sumei de 1,8 milioane lei pentru acest proiect.

Mulţi oameni din sat sunt de părerea că pentru restaurarea clădirii nu ar fi fost nevoie de o sumă atât de mare. Cei care au participat la construcţii spun şi ei că suma este exagerată. «Au fost efectuate lucrări multe, dar inutile. Ferestrele erau într-o stare bună şi au fost înlocuite, iar acoperişul din olane roşii, de o bună calitate, la fel a fost schimbat, în locul lui fiind pusă ţiglă metalică», ne-a spus Alexei Josan, consilier raional.

«În perioada 2004-2008, din 891 de primării, au beneficiat de investiţii 644, iar investiţiile capitale au fost alocate neproporţional», arată studii ale IDIS Viitorul.

«Din primii 20 de beneficiari de investiţii, care au primit în total 723 mln lei, 14 localităţi sunt cu primari aleşi pe listele PCRM, iar 5 localităţi au primari independenţi, dar care erau sau au fost ulterior susţinuţi la următoarele alegeri de către partidul de guvernământ», se mai reflectă în studiu.